top of page
IMG_0919.HEIC

Het leven van jonge konijnen

Een konijn is ongeveer 30 dagen zwanger. Daarna maakt ze een nestje van hooi/stro en haar eigen haren. Bij ons zijn er 6 konijnen geboren in de eerste nest en 8 konijnen in de tweede nest. Moederkonijn heeft weinig moeite met de kleintjes, ze moet maar twee keer per dag voeden. Verder heeft ze ook weinig aandacht nodig, ze moet alleen maar regelmatig drinken. Ze zit niet de hele dag bij het nestje maar gaat haar eigen gang. 

IMG_0800.HEIC
IMG_0631.HEIC

De kleine konijntjes liggen de hele dag in het nest van moeders haren. Ze komen er niet uit en je ziet ze niet. Ze maken heel af en toe een piepende geluid. Als je het nestje opendoet gaan ze dan heel erg bewegen. De eerste paar dagen hebben ze geen haren, na 5 dagen kan je zien wat soort kleur ze zullen hebben. 

Na twee weken komen ze eventjes uit hun nestje. Daarna liggen ze niet meer in de haren, maar beetje bovenop. Vanaf bijna 3 weken kunnen ze zelf eten. Eerst proberen ze wat wortels, daarna ook hooi en ook konijnenvoer. Paar dagen later beginnen ze zelf water drinken.

IMG_0645.HEIC
IMG_0856.HEIC

Vanaf 4 weken kunnen ze goed zonder hun moeder leven, maar ze vinden het gezelschap van hun nestgenootjes nog erg nodig. Vaak liggen ze dicht bij elkaar in een hoopje.

Vanaf 7-8 weken kunnen ze naar hun nieuw huisje toe. Konijnen zijn groepsdieren, daarom leven ze het liefst met een soortgenoot.

bottom of page