top of page

Omgaan met moeilijke mensen

Hoe sterker het ego in jezelf is, hoe waarschijnlijker het is dat andere mensen volgens jou de belangrijkste bron van problemen in het leven zijn.

Herkenbaar?

Volgens hem hoeft hij niet te veranderen.

Iedereen moet doen wat zij zegt.

Zij doet alles beter dan andere mensen.

Hij vindt dat anderen lui en langzaam zijn.

Hij moet altijd zijn zin krijgen.

Niemand is te vertrouwen.

Moeilijke mensen

Jouw verhaal

Wat is jouw verhaal? Laat ons weten, schrijf het hier op. Naast opluchting kan je wellicht anderen met jouw verhaal helpen. Het geeft steun om te weten dat je niet alleen staat met je probleem.

Bedankt voor je verhaal.

5 gouden regels

Moeilijke mensen zijn mensen die je het liefste mijdt. Toch ontkom je vaak niet aan contact. Wat is dan de beste houding? Draag ze op handen, praat ze naar de mond en ga nooit de confrontatie aan, want wee degene die de woede van een narcist over zich afroept.

1

Smeer ze stroop om de mond.

Moet je iets van een narcist gedaan krijgen? Slijmen helpt. Zeg: “Gewéldig plan, als je nou dít toevoegt wordt het nóg beter,” Of geef de narcist het gevoel dat jouw idee eigenlijk het zijne was. Met een beetje geluk krijg je de narcist zelfs zo ver dat hij jou gaat idealiseren.

2

Lever nooit openlijk kritiek.

Ga nooit in gezelschap tegen een narcist in – dat zal hij je nooit vergeven.

3

Vertrouw op jouw gevoel.

Vaak duurt het even voor je doorhebt dat je met een narcist te maken hebt, terwijl hij ondertussen ongemerkt jouw zelfbeeld ondergraaft.  Het kan handig zijn om de narcist toch eens op zijn gedrag aan te spreken. Bij voorkeur in de vorm van een ‘ik-boodschap’: ‘Ik zie dat dit niet goed gaat en ik merk dat ik jou er niet op kan aanspreken, herken je dat?’ De kans dat het niet aankomt is reëel, maar dan is in ieder geval duidelijk dat het niet aan jou ligt.

4

Luister niet naar anderen.

Je krigjt vast veel adviesen van vrienden en bekenden. Maar hun goed bedoelde advies kan je op het verkeerde been zetten. Ze weten immers niet wat jij precies meemaakt. Niemand kan het zich goed voorstellen hoe het echt is om een narcist van heel dichtbij mee te maken. Ze kunnen niet door de masker van de narcist kijken.  

5

Neem ze zoals ze zijn.

Wat je ook doet, geef de hoop op dat je een narcist kan veranderen. Acceptatie is een betere strategie. Narcisten moeten voelen dat ze oké zijn zoals ze zijn; dat is namelijk hun probleem. Verdraag dat jijzelf niet gezien wordt, alleen zo kom je ergens. Houd maar in je achterhoofd dat narcistisch zijn voor hen ook enorm stressvol is...

Verhalen

“Ik ben getrouwd met een narcist. Mij man vindt dat hij echt geweldig is. Op mij heeft hij altijd kritiek, wat hij betreft kan ik niks goed doen. Hij vraagt veel aandacht en bevestiging hoe goed hij het allemaal doet."

“Mijn ervaring is dat het ontzettend lastig is om andere mensen te laten snappen dat iemand een narcist is. De narcist is niet zo herkenbaar voor mensen die het nog niet door hebben. Je doorziet een narcist pas als je ervan uitgaat dat hij niet normaal is. "

“Volgens mij is de man van mijn vriendin een narcist. Hij is een leuke vent, maar best lastig in de omgang. Empathie heeft hij echt niet. Hij heeft weinig sociaal leven en wil alles met mijn vriendin doen."

Jouw verhaal

Ons team

Andrea Schönberger
Valerie Embo
Corina Blommendaal

coaching, training en webdesign

www.midascoaching.nl

soulyoga, healing, meditatie

www.chillspirit.nl

bevrijdend schrijven

www.compassiecom.com

bottom of page