top of page
verhaal 1
verhaal 2
verhaal 3
“Ik ben getrouwd met een narcist. Mij man vindt dat hij echt geweldig is. Op mij heeft hij altijd kritiek, wat hij betreft kan ik niks goed doen. Hij vraagt veel aandacht en bevestiging hoe goed hij het allemaal doet. Paar jaar geleden was de maat vol. Hij zei gemene dingen tegen onze kinderen. Hij vond dat normaal, want hij mag zeggen wat hij wil. Daarop heb ik hem de keus gesteld: of je gaat nu hulp zoeken of ik stop ermee. Hij wilde het eerst niet, maar ik hield vol. Uiteindelijk heeft hij hulp gezocht en is in therapie geweest. Het gaat nu redelijk goed. Hij doet zijn best, maar praten met elkaar blijft lastig, want een narcist kan niet tegen kritiek. Ik weet nu dat het niet aan mij ligt. Ik ga mijn eigen gang en doe leuke dingen zonder hem. Als hij terug valt in zijn oude gedrag is ons huwelijk voorbij. Het zal nooit meer zo worden als toen ik hem pas leerde kennen. En voor een leuk leven heb ik hem niet nodig en daar is hij zich van bewust en doet zijn best om zijn gedrag te verbeteren."

“Mijn ervaring is dat het ontzettend lastig is om andere mensen te laten snappen dat iemand een narcist is. De narcist is niet zo herkenbaar voor mensen die het nog niet door hebben. Je doorziet een narcist pas als je ervan uitgaat dat hij niet normaal is. Meestal ga je zo niet met mensen om. Je gaat er over het algemeen eerst vanuit dat iemand normaal is en dan leg je de woorden en daden van een narcist uit binnen de grenzen van het normale. Dan lijken ze niet zo vreemd, want bij ‘normale’ mensen zou het gedrag onder bepaalde omstandigheden ook kunnen voorkomen. Wanneer je de woorden en daden van een narcist interpreteert binnen het kader van het niet normale, dan pas krijgen de woorden en daden hun ware betekenis en die blijkt meestal niet zo positief voor de ontvanger."

“Volgens mij is de man van mijn vriendin een narcist. Hij is een leuke vent, maar best lastig in de omgang. Empathie heeft hij echt niet. Hij heeft weinig sociaal leven en wil alles met mijn vriendin doen. Over mijn vriendin praat hij met veel kritiek. Hij valt haar vaak aan in gezelschap en kijkt vervolgens vol triomf rond: Kijk eens hoe goed ik ben en wat ik allemaal durf.  Mijn vriendin is een keer met de fiets gevallen, ze had echt pijn. Dan kreeg zij van hem te horen dat ze een stom was en uit moest kijken. Hij ging ook grote sommen geld uitgeven en als mijn vriendin daarna vroeg kreeg ze te horen dat hij niet met haar hoefde te communiceren. "

bottom of page