top of page

Waarom vallen gevoelige mensen op narcisten? 

Empathische mensen zijn open en houden van mensen, ze willen van nature de pijn van anderen overnemen en doen laten verdwijnen. Vol compassie en met een gave om zichzelf in andermans schoenen te plaatsen, zullen ze heel ver gaan om dingen voor anderen beter te maken…zelfs als dat betekent dat ze hun eigen welzijn hiervoor op moeten offeren. Ze geloven dat er diep van binnen in iedereen wat goeds zit!

 

Als het gaat om narcisten, hebben gevoelige mensen moeite met hen te accepteren als alleen maar egoïstische mensen. In plaats daarvan zullen ze zichzelf overtuigen dat hun gedrag komt vanuit pijn, meestal vanwege een diepgeworteld trauma uit het verleden en dat ze dit wel oplossen. Narcisten zijn ‘nemers’, die alles pakken wat ze kunnen pakken van een persoon zonder zich schuldig te voelen of consequenties te vrezen. Ze hebben er geen problemen mee om misbruik te maken van de goede natuur van empathische mensen.

Gevoelige mensen hebben vaak moeite met het vastleggen van grenzen in relaties en hier maken narcisten gretig gebruik van. Voordat ze het weten hebben ze de volledige controle over hun ‘slachtoffer’ die ze vervolgens zoveel mogelijk kunnen uitbuiten en manipuleren. Zodra een empathisch persoon in de greep is van een narcist kan het heel moeilijk zijn te ontsnappen. Ze zijn pathologische leugenaars die de kunst van bedrog onder de knie hebben en heel goed zijn in het beoefenen van slinkse methodes om te krijgen wat ze willen.

De psychologische mishandeling zal een geleidelijk proces zijn, waarbij de empathische persoon geen idee heeft wat er met hen gebeurd wanneer het net begint. De narcist zal zichzelf afschilderen als het slachtoffer , en de empathische persoon zal te druk bezig zijn met troosten en helpen om door te hebben wat er aan de hand is.

Maar kunnen deze 2 ooit een balans vinden? Hoewel ze zeggen dat tegenpolen elkaar aantrekken is het onwaarschijnlijk dat het ooit gaat werken! Het slachtoffer zal uitgeput raken en het uiteindelijk zo beu worden om constant maar te worden beschuldigd wanneer dingen niet goed gaan. Het kan jaren duren maar uiteindelijk zal er een punt bereikt worden waarop ze blij zijn dat ze een eind maken aan deze relatie.

Het beëindigen van zo’n soort relatie is geen nederlaag! Het is juist een positieve stap om de controle terug te krijgen over een situatie die alleen maar slechter zou eindigen. Het is belangrijk om te onthouden dat in een relatie blijven met iemand die niet goed voor je is heel ongezond is voor je fysieke en mentale gezondheid.

Auteur

Andrea Schönberger

Andrea is coach, trainer en webdesigner bij Midas Coaching. Ze is universitair docent van huis uit. Ze heeft jaren in het onderwijs gewerkt en daarna in het bedrijfsleven als IT-er en inmiddels heeft zij haar eigen coachingspraktijk opgezet. Ze heeft in haar opleiding en in het praktijk veel over moeilijke mensen geleerd​, verzameld en geselecteerd.

Wat kan je doen?

Onze team bestaat uit professionals die sessies aanbieden om je te voorzien van de juiste motivatie, nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en doelen om met meer zelfvertrouwen en geluk in het leven te staan.

Gratis intakegesprek

Interesse? Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch intakegesprek van 15 minuten. 

bottom of page